De Zwette Maanen Mountainbikeclub Aalst

Reglement

Heb respect voor mens en natuur.

Als je van mountainbiken houdt, hou je ervan om te rijden over veldwegels, te crossen in de bossen, en te ploeteren door weiden. Je houdt ervan om geheel onverwacht op plekjes natuur te belanden waar je het bestaan niet van kende. Je geniet van de prachtige uitzichten wanneer je na een stevige beklimming even uitrust. Zowel jij als wij willen dat nog zolang mogelijk doen. Dat kan alleen maar als we de natuur met respect behandelen en we ons aan de regels houden. Het is juist dankzij die prachtige natuur dat je kan genieten van je favoriete sport.

Regel 1: Het enige dat je onderweg mag achterlaten, zijn je zweetdruppels!
Sporten kost heel wat energie en net zoals iedere actieve sporter, wil je graag de finish halen. Om onderweg geen last te krijgen van de klop van de hamer, voorzie je je dan ook vaak van energieverstrekkende middeltjes en zorg je ervoor dat je de nodige vervangstukken bij hebt. En gelijk heb je maar… lege verpakkingen van energiedrankjes of -repen, etensresten, lege drinkbussen, lekke binnenbanden en bijhorende ventieldopjes, enz. gooi je niet op de grond! Ben je je afval liever kwijt dan rijk en is er niet direct een vuilnisbak in de buurt, dan hou je het toch nog even bij, desnoods tot je terug thuis bent. Afval weegt niets extra, en neemt geen extra plaats in. Je kunt nooit met meer aankomen dan waarmee je vertrokken bent.

Regel 2: Waar je niet mag zijn, kom je ook niet!
Van paden, stroken, wegen, straten, doorgangen, weiden, enz. die verboden terrein zijn voor fietsers en/of mountainbikers, blijf je weg. Verboden toegang, staat meestal goed aangeduid. We weten allemaal dat wat verboden is, aantrekt, zeker voor kinderen. Maar verboden is verboden. Wees dus volwassen en respecteer dat.

Regel 3: De openbare weg en de wegcode, is er voor iedereen, dus ook voor jou!
Je helm, je sportieve outfit en je mountainbike geven je niet het recht om “King of the road” te spelen, ook niet als je je in groep verplaatst. Buit bovendien het imago van ‘zwakke weggebruiker’ niet uit. Hou je aan de verkeersregels! Wees op onverharde wegen even respectvol en hoffelijk naar anderen toe. Er zijn nog mensen die willen genieten van het bos of platteland en dit liever te voet, te paard, of per (gewone) fiets doen. Die mensen hebben evenveel recht om daar te zijn als jij. Indien ze voor je uit de weg gaan, bedank hen dan; dat kost weinig moeite. Indien je hen wil inhalen, kijk dan eerst of dat wel op een veilige manier mogelijk is. Als dat kan, verwittig hen dan vriendelijk van je komst zonder hen te hinderen of op plaatsen te rijden waar dat niet mag.

Regel 4: Ambitieus of niet, hou rekening met je collega-mountainbiker!
In onze club heb je mountainbikers van alle leeftijden en niveaus en met verschillende ambities. Er zijn snelle, minder snelle, ‘newbe’s’, ouwe rotten in het vak, freaks, enz. Hoe verschillend ook, iedereen is evenwaardig. We zijn een recreatieve club die rijdt voor het plezier en uit liefde voor de sport. Heb dan ook respect voor je medeleden. Ga niet schelden naar die tragere voorligger, haal niet roekeloos in, duw niemand aan de kant  en snij niemand de pas af. Als je niet voorbij kan steken, blijf dan veilig achter je voorligger. Kan je wel voorbijsteken, doe dat dan op een veilige manier en hou rekening met eventuele bewegingen van je voorligger. Wil je op tijd thuis zijn, rij dan een kortere afstand, of vertrek vroeger. We zijn er om elkaar te stimuleren en aan te moedigen. Hou het dus leuk! Een bedankje, een vriendelijk woord doet altijd plezier.

Rij veilig

Het dragen van een helm is verplicht in onze club. Geen helm, geen ‘Zwette Maan’! We zijn allemaal al eens tegen de grond gegaan, soms zacht, soms minder zacht. Het is, hout vasthouden, meestal bij wat schaafwonden gebleven maar het is zeker al meermaals gebleken dat we zonder helm een aantal leden minder zouden tellen. Mountainbiken is op zich ongevaarlijk, maar een onschuldig takje van amper 10 centimeter dat in je voorwiel terecht komt, kan je hoofd eerst richting grond sturen. Een valhelm maakt echt het verschil: ofwel wordt het een ‘niet-navertelbaar’ verhaal ofwel wordt het een onvergetelijke ervaring waar om gelachen kan worden.
Zorg bovendien dat je materiaal in orde is. Als je tijdens een afdaling, aan 50 km/u, ineens beseft dat je remblokken erdoor zitten, dan ben je niet goed bezig. Controleer vóór de rit of alles in orde is (remblokken, banden, wielen, enz.).

Draag zorg voor je lichaam

De maatschappij vraagt heel wat van een mens: je werkt hard of studeert nog, je bent fulltime moeder of vader, je hebt kleinkinderen, je hebt sociale verplichtingen, enz. In dit jachtig bestaan, is het belangrijk een goede uitlaatklep te vinden. En wij ervaren aan den lijve dat mountainbiken die rol met verve kan vervullen. Het is gezond, en vooral enorm leuk om te doen.
Laat een té competitieve geest en waaghalzerij daarom het feestje niet bederven. We hebben mountainbikers die sneller zijn dan het licht en trager dan een schildpad, en alles wat daar tussenin zit. Die snelheid zegt echter niet altijd iets over hoe je de sport ervaart. Sommigen genieten ervan snelheid te halen, anderen ‘kuieren’ liever door het landschap. Maar het is niet per definitie zo dat het leuker wordt als je sneller rijdt. Er is niets mis met wat interne competitie, mits je je aan onze regels houdt. Maar laat de drang naar ‘de beste zijn’ niet leiden tot Spartaanse en ongezonde trainingen waar niemand nog de fun in ziet of tot het nemen van niet-katholieke middelen, zoals doping. Je doet er ons geen plezier mee en jezelf nog veel minder! Bovendien heb je dan niet goed begrepen waar het ons om te doen is: PLEZIER!
Om plezier met plezier af te sluiten, durven we ons na de rit te goed doen aan wat welverdiend blond schuimend bier of ander vocht. Dat is een traditie geworden die niet snel (lees: nooit) zal verdwijnen. Het is hier vooral te doen om de nabeschouwing, veel eerder dan de nood aan dat schuimend bier. Ook dan is het belangrijk dat je opnieuw je verantwoordelijkheid neemt, en rekening houdt met de manier waarop je nog naar huis moet. Ter info: ook voor wie met de fiets naar huis rijdt, geldt het wettelijk maximum toegelaten promillegehalte alcohol in het bloed. Als je je daar aan houdt, is het thuis ook nog plezier verzekerd.